Saturday 9 May 2015

ENTRI 9 BAHAN ANTIOKSIDA DAN SUPERFRUIT

Entri 9  BAHAN ANTIOKSIDA DAN SUPERFRUIT

Teks  : Ooi Soo Nim


Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi beribu-ribu fitokimia yang cenderung untuk saling  bertindak dalam berbagi cara untuk mencegah berbagai penyakit di samping untuk meningkatkan kesihatan.Memakan berbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran adalah cara terbaik untuk memanfaatkan saling tindkan kompleks ini.


Hasil pelbagai kajian mrnunjukkan bahawa pemakanan yang kaya dengan buah-buahan dn sayur-sayuran mampu menguragkan risiko penyakait kronik.Secara aamnya, buah-buhan dan sayur-sayuran yang padat dengan pelbagai khasiat tanpa kalori.Di samping itu,ia juga sumber bahan antioksida yang kaya.


Bahan antioksida adalah bahan ataupun nutrein dalam makanan kita yang boleh mencegah atau melambatkan kerosakan oksidaan kepada tubuh kita.Oksigen adalah asas kehidupan.Oksigen merupakan nutrien yang paling penting,yang di perlukan oleh setiap sel,untuk melepaskan tenaga di dalam makanan yang menjalankan semua proses badan.Dalam tindak balas biokimia yang biasa.,oksigen boleh jadi tidak stabil dan mampu "mengoksidakan" molekul-molekul bersebelahan,yang menyebabkan kerosakan sel.Dikenali sebagai radikal pengoksidanan bebas ,sisa tubuh ini perlu dilumpuhkan untuk mengurankan kerosakan tersebut.


Ahli-sains  percaya bahawa bahan antioksida membantu mencegah dan meredakan tekanan akibat aktiviti radikal-radikal bebas.Bahan antioksida yang utama adalah vitamin A,C dan E dan beta karotenapelopor vitamin A-,Flavanoids di samping mineral-mineral bahan antioksida  seperti zink dan selenium.Ini terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran serta pelbagain kacang dan bijian.


Pemakanan yang tinggi dalam makanan yang kaya dengan bahan antioksida,seperti buah-buahan dan sayur-sayuran,memberikan perlindungan yang ketara terhadap penyakit-penyakit yang berkaitan dengan usia.Malah kepentingan makanan yang seimbang,dengan buah-buahan , sayur-sayuran dan kacang serta bijian yang mencukupi,adalah cara terbaik memperoleh keperluan bahan antioksida bagi tubuh.5 hingga 7 hidangan buah-buahan,sayur-sayuran setiap hari adalah disyorkan,


Vitamin C adalah salah satu nutrien penting-yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh,jadi kita perlu memakan makanan yan mengandunginya.Oleh kerana tubuh menguraikan Vitamin C dengan cepat dan jumlah yang disimpan agak sedikit,kita perlu makan makanan dengan kandungan  Vitamin C secara tetap,seelok-eloknya setiap hari.dalam manusia <vitamin C adalah bahan antioksida yang  amat berkesan dan penting bagi perkembangan dan penyelenggaraan tisu parut,salur darah dan rawan.


Bauh-buahan yang padat dengan vitamin C adalah buah anggur hitam (blackcurrant),jambu batu,betik,lemon,tembikai,oren dan beri.Kanak-kanak dan orang dewasa digalakkan memakan buah-buhan yang kaya dalam vitamin C untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dan ceria.Karotenoid dan vitamin A menmaikan peranan yang penting di antaranya dalam penglihatan,daya ketahanan,kesihatan kulit dan aktiviti-aktiviti bahan antioksida.



Flavonoid merupakan keluarga sebatian yang disintesiskan oleh tumbuhan-tumbuhan dengan struktur kimia yang sama.Selain sifat-sifat antioksidanya,pengambilan makanan yang kaya dengan flavanoid dalam jumlah yang besaar telah dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit kardiovaskular Flavonoid seperti antosianidin lazimnya didapati dalam beri ungu,merah dan biru,anggur merah dan ungu dan buah epal.


Zink dan Selenium adalah bahan antioksida dan terkangung dalam kacang seperti badam,walnut,  kacang hazel,kacang tanah,pistasio,kacang pain,bijian seperti biji labu,biji bunga matahari dan makanan laut.

Memang benar buah-buahan kaya dalam nutrien dan penting untuk kesihatan kita tetapi sejak kebelakangan ini,perkataan 'superfruit' telah digunakan oleh industri makanan untuk merujuk kepada buah-buhan yang lebuh kaya dalam nutrien terutamanya  dalam kandungan Vitamin C dan antioksida.Diantaranya buah anggur hitam (blackcurrants) ,beri biru,manggis,noni,buah delima dan kranberi  dikumpulka bawah definisi 'superfruit' ini.


Sampai disini dulu coretan kali ini.semoga bertemu lagi di lain waktu.



No comments:

Post a Comment